Egy férfit megérinteni

Az érintést az életem sarokkövének tekintem. Hozzáférést biztosít a jelenléthez, lehetővé téve, hogy élénken észleljem a világot. Amikor fizikai kapcsolatban vagyok más emberekkel és élőlényekkel, közelebb érzem magam a saját testemhez. Lehetővé teszi hogy megkülönböztessem, mi fontos számomra jelenleg és mi nem.

Egy férfiak fizikai megérintése mindaddig rejtély volt számomra, míg az élet lehetőséget nem teremtett, arra, hogy ismerkedhhessek vele . Ez az élmény átalakított.

Személyes utazásom az Érintés és a Tánc világában

Az első emlékem amikor valaki megölelt, 23 éves koromból származik. 2002-ben történt, amikor megismertem Dant és Heather-t, két táncost – Dan Ausztráliából, Heather Kanadából. Számukra ez teljesen természetesnek tűnt. Számomra meglepő volt, mégis furcsán ismerős; egyszerűen boldoggá tett, hogy őket karjaimban tarthattam. Akkoriban egy kínai tartományban éltünk, ahol elkezdtem táncos pályafutásomat, hátrahagyva egy ígéretes ipari mérnöki karriert.

A test érintésének birodalmába merültem a tánc és a szomatikus gyakorlatok által. Sok emlék maradt meg, mindegyik jelentős pillanatokat jelöl, ahol az érintés és a mozgás metszéspontjai kialakították jelenlegi kapcsolatomat a testemmel. Egy ilyen emlék a 2007-es budapesti Kontakt Improvizáció és Body Mind Centering foglalkozás amit Kálmán Ferenc vezetett. Ahogy a testem közeledett a földhöz és távolodott tőle l, folyamatos felfedezést jelentett. Élénken emlékszem az érzésre, amikor a testem kapcsolatba került a földdel, miközben figyeltem és részt vettem a folyamatban. Ez egy megvilágosodás volt, egy eksztatikus élmény, amia test-lélek integrációja és a mozgás tudatossága területén még mélyebbre vezetett.

A legjobban kedvelt mozdulatok mélyen gyökereznek a test tudatában, és intenzív kapcsolatban állnak a testem egyes rendszereivel – folyadékokkal, csontokkal, szervekkel, mozgásmintákkal, reflexekkel… Imádok alkalmat teremteni mind magamnak, mind tanítványaimnak arra, hogy színpadon felléphessenek és megmutathassák magukat. A spontán megnyilvánulás sebezhetősége vonz, ahol átadom magam a jelen pillanatnak, lehetővé téve a testemnek, hogy saját módján és a saját tempójában fejezze ki magát. Az előadások ezen pillanataiban az érintés túlmutat a fizikai síkon, mivel a nézővel, a közönséggel kölcsönösen érzékeljük egymást – érzelmileg és spirituálisan is érintkezünk.

Táncpraktikámban az érintés és a fizikai közelség mindig jelen van. Megértettem, mennyire mélyen támogató tud lenni az érintés, különösen az improvizáció terén, ahol az ismeretlen uralkodik. Az ismeretlennel való együttműködés lényeges; különben csak egy forgatókönyv szerint játszanéka lényemtől elszakadva. Lenyűgöz az a felismerés, hogy a testem még akkor is folyamatosan visszavárja a figyelmemet és jelzi a jelenlétét, ha elveszítem a mozgásomra való tudatosságot.

Egy férfit megérinteni

Az általam tapasztalt és megosztott élmények által rájöttem, hogy a férfiak másképp érintenek engem. Felismertem, hogy egykor távolságot tartottam a férfiaktól, talán valamiféle önvédelem miatt, vagy mert a fizikai intimitás hiányzott a családunkban a férfi között és baráti körömben is.

Azonban a férfias energiákkal való találkozás megváltoztatta kapcsolatomat más férfiakkal. Ma már könnyebben megengedem magamnak, hogy sebezhető és nyitott legyek férfiak társaságában, és ez közelebb hozott a saját megértésemhez és elfogadásomhoz is. Elkezdtem magamat is autentikus férfinak megélni, elismerve az erősségeimet és a sebezhetőségemet egyaránt. Ez az utazás az érintés bölcsessége és különösen a közeli érintés által, lehetővé tette számomra, hogy elengedjem annak a kényszerét, hogy bizonyítsak, és már könnyebb egyszerűen csak jelen lennem a testemben.

Az érintés elfogadása egy férfi közösségben lehetővé tette számomra, hogy teljes mértékben megtestesítsem és felfedezzem a férfiasságomat. Erőt találtam a sebezhetőségben, őszinteséget az egyszerűségben, és magabiztosságot a törékenységben. Már nem érzem a szükségét, hogy előadjam magam vagy színleljek; helyette azonos szinten érzem magam a többi férfival, jelenlétük és elfogadásuk által támogatva.

A Moving Man közösség tagjaként lényegében felfedeztem egy természetes ajándékot, amit az ad, ha a férfiak megosztják egymással a sebezhetőség és növekedés pillanatait. Az érintés révén megértettem és megtanultam megbecsülni a kapcsolatok mélységét és az emberi interakcióban rejlő kölcsönösséget.

Megosztok veletek néhány az érintés kettős természetével kapcsolatos gyakorlatot, amit a műhelyeimen szoktam használni. Ha van kedvetek hozzá, kísérletezzetek velük:

  • Szándékosan érintsd össze a két tenyered.
  • Például kezdd azzal, hogy szándékosan érintsd meg a jobb kezeddel a balt.
  • Tarts szünetet, és figyeld meg az érzést.
  • Hagyd, hogy a kezeid elengedjék egymást majd ismételd meg ezt a folyamatot úgy, hogy ezúttal a bal kezed érintse meg szándékosan a jobb kezedet. Figyeld meg, hogy van-e különbség a abban, hogy mit érzel.
  • Ismét hagyd, hogy szétválljanak a kezeid.
  • Most ismételd meg a gyakorlatot mindenféle konkrét szándék nélkül. Hagyd, hogy a tenyereid természetesen találkozzanak, majd kérdezd meg magadban: melyik kéz érinti a másikat?
  • Ezután fedezd fel azt, hogy ahogyan az arcodat érinted a kezeiddel. Engedd, hogy a tenyereid és az ujjaid felfedezzék az arcodat, időnként megállva, hogy a kezeid és az arcod tényleg érezni tudják egymást.
  • Tedd fel a kérdést: A kezed érinti az arcodat, vagy az arcod érintik a kezeidet?
 

Emlékezz, hogy az érintés mindig a jelenben történik és kölcsönös. Amikor érintünk, akkor mi is érintve vagyunk.

 

 

Grégory Chevalier, 2024. Április